Hier bent u in de winkel: Home » News » Rust, ruimte en ruines...
 • Rust, ruimte en ruines...


  17 September 2008

  Wie Cyprus zegt, bedoelt daar meestal het Griekse gedeelte van het eiland mee. Het Turkse noorden is nooit erkend door Europa en voor toeristen minder makkelijk te bereiken. Daarom is het een stuk rustiger dan in het zuiden; en dat heeft z'n charme. Geen massatoerisme, maar verlaten stranden, pittoreske dorpjes en goed geconserveerde binnensteden waardoor het heerlijk slenteren is.

  Zoals bijvoorbeeld in het historische centrum van vestingstad Famagusta, waar de middeleeuwse stadsmuren de Romeinse ruïnes goed hebben beschermd. Raar, het is zo rustig dat je het idee hebt dat je door een bewerkte foto van een reisbrochure loopt. Zelfs de aardige horecatentjes op het centrale plein, met uitzicht op de ruïnes, zijn rustig - en serveren ons een erg smakelijke kebab. Wie ooit verdrukt raakte in de toeristenmassa's van Pisa, Rome of Athene kan hier in alle rust Romeinse paleizen en middeleeuwse kathedralen bekijken. Want waar je ook bent op Noord-Cyprus, het verleden vind je overal. De oude Grieken waren de eersten die hun sporen achterlieten - de oudste opgravingen bij Salamis gaan zelfs terug tot de 11e eeuw voor onze jaartelling. Daarna drukten de Romeinen een stevig stempel op het eiland, maar ook de kruisvaarders en Ottomanen lieten zich niet onbetuigd. Zo bouwden de laatstgenoemden bijvoorbeeld twee minaretten op de net niet voltooide Gothische Sophiakathedraal uit 1326, waardoor de kerk, die een prominente plek inneemt in de hoofdstad Nicosia, tegenwoordig door het leven gaat als de Selimiyemoskee. Het oude havenstadje Kyrenia is - relatief - iets toeristischer dan de rest van Noord-Cyprus. Negeer daarom de langs de kustweg gelegen schreeuwerige casino's, een bezoek aan de oude burcht of het vissershaventje met de vele eettentjes is een stuk aantrekkelijker.

  Beschermd

  Naast de cultuurhistorische rijkdom herbergt Noord-Cyprus veel natuurschoon, vooral de noordoostelijke punt van het eiland heeft veel te bieden. Wilde orchideeën, zwarte tulpen en wilde ezels zijn er in overvloed, net als zeeschildpadden die aan het eind van de zomer eieren leggen op het strand. De stranden worden dan streng bewaakt: de dieren zijn beschermd. Op Noord-Cyprus zijn recent veel troosteloze vakantieparken uit de grond gestampt, die allemaal appartementen met zeezicht bieden. Zeezicht wil hier soms, bij monde van een Britse teleurgestelde toeriste, zeggen: "Als je uit het dakraam hangt, kun je schuin over het huis van de buren nog een streepje water zien." Pas dus op met het boeken van dit soort accommodaties. Geregeld staan de 'riante bungalows' zo dicht op elkaar dat een Nederlandse Vinex-woning waarschijnlijk meer ruimte heeft.

  De nieuwbouwcomplexen zijn de meeste Noord-Cyprioten een doorn in het oog. Daarom is een bouwstop afgekondigd; nadat de geplande vakantieparken voltooid zijn, mag geen steen meer op de andere worden gestapeld. Want hoewel de toeristenindustrie flink bijdraagt aan de economie van het eilanddeel, mag dat niet ten koste gaan van de rust en de ongereptheid. Dat maakt Noord-Cyprus namelijk de moeite waard.

Plaats een Recensie/Opmerking