• Reissector hoopt op snelle uitschakeling Oranje


  20 May 2010

  Oranje zou zo snel mogelijk moeten worden uitgeschakeld in Zuid-Afrika, dat is althans de mening van de Nederlandse reis- en luchtvaartbranche, die momenteel zware klappen te verduren krijgt.

  "Natuurlijk ben ik Oranjefan. Maar zakelijk gezien mag het voor mij in Zuid-Afrika echt razendsnel voorbij zijn", stelt een grote touroperator. "Mensen vergeten gewoon een vakantie te boeken", zo benadrukt een van zijn collega's. "Bovendien wordt bij een succesvol WK extra vrij genomen en flink geld uitgegeven om samen naar voetbal te kijken. Als Oranje de finale haalt, zullen velen niet eens geld en tijd over hebben om nog echt weg te gaan."

  Daar komt nog bij dat de sector door de crisis geen droog brood kan verdienen aan het wereldkampioenschap. De speciale WK-prijzen zijn in de uitverkoop, omdat veel fans het te duur en te gevaarlijk vinden om naar Kaapstad en Johannesburg af te reizen.

  Ook bedrijven bezuinigen

  "De Olympische Spelen in Peking werden nog door duizenden managers bezocht. Maar ook die ontwikkeling staat nu totaal stil. Het is door de crisis en alle ontslagen 'not done' om in Zuid-Afrika je relaties te fêteren." Hoewel er dit jaar weer een lichte groei in de vakantie- en vliegmarkt zichtbaar is, doet de sector het nauwelijks beter dan het dramatisch verlopen 2009, toen veel Nederlanders wel op vakantie gingen.

  "Na de eerste aswolk zag je nog geen effect, maar nu afgelopen week Schiphol opnieuw dicht ging en door al die discussies over vergoeding van kosten zit de schrik er goed in", zo meldt een grote vakantieboeker. "De boekingen voor vliegvakanties zijn de afgelopen dagen gehalveerd."

  Behalve de aswolk zorgt ook de snel duurder wordende dollar en de onrust rond landen als Thailand en Griekenland voor aarzeling bij vakantiegangers die het vliegtuig wilden pakken. In de sector wordt verwacht dat indien het vliegtuig wordt gemeden, vakantiegangers op zoek zullen gaan naar alternatieven.

  Zo staat bij een keten als Landal de telefoon juist roodgloeiend. "Dichterbij. Meer autovakanties en meer naar bungalowparken. Want de meeste mensen willen er uiteindelijk toch even uit."

  BRON: Telegraaf.nl

Plaats een Recensie/Opmerking